Pages

Sunday, May 2, 2010

apam kukus @ bahulu mekar kukus

meh2 join kelas memasak ni, meh??

haha..

resipi kali ni, based on 2-times attempt..

1st recipe dari sini.. resipi dari indonesia, key.. yang i did, tak berapa jadi..

my 2nd recipe pulak dari sini.. malaysia mari.. superb~~

tunjuk dulu hasilnyer la.. kang tertanya2 plak, hehe..


resipi ni akan ditulis untuk 1 adunan.. tapi gamba2 nyer ader yang untuk 1 dan 2 adunan.. sekali lagi diingatkan, i've done dis twice.. n mungkin sok2 buat lagi kot..

simple sangat la cara nak membuatnyer.. perlu kukus jer in the end yer..

my recipe ni pun ader combine2 sket from both two sources tadi..


bahan2:

125 gram tepung gandum
1 sudu kecik baking powder
1 sudu kecik ovallete/emulsifier
100 gram gula
1 bijik telur gred a
70 ml air suam
70 ml susu segar/susu cair/bancuhan susu tepung {i used susu cair dalam tin yang kecik tu}
1 tutup esen vanilla
strawberry paste/chocolate {depend on ur choices}


cara2:


1. ayak tepung


2. masukkan baking powder


3. masukkan ovallete


4. masukkan gula

5. masukkan telur


6. masukkan air suam {tak sure la what will happen if pakai air sejuk}


7. masukkan susu cair atau jenis susu of ur choice


8. mix step 1-7 ke dalam big mixing bowl


9. pukul sehingga kembang around 10 minit {kalau pakai mixer elektrik}, ataupun 20 minit {kalau pukul secara manual}


10. masukkan esen vanilla ke dalam adunan dan menyambung untuk pukul sampai kembang lagi yer.. untuk mixer elektrik, beat another 5 minutes.. untuk cara manual, pukul another 10 minutes sampai adunan jadi kembang dan likat.. sampai gini la ala2nyer..


11. now we're having dis texture of batter, so kita akan divide kepada 2 bekas.. 1 masih dalam dat big mixing bowl ni..


another one dalam bekas kecik jer.. ini untuk letak kaler2 atau paste..


12. untuk bekas kecik ni, i put some strawberry paste.. kaler tu make sure gelap, jangan dull sangat yer.. nanti tak chantek..


13. ketepikan dulu adunan berwarna yang dah siap tadi..


14. untuk mengukus, kita boleh prepare dalam 2 jenis acuan.. samada jenis muffin atau in a cup.. dis one kene pakai acuan plastik yang tahan panas/kukus.. ataupun boleh jugak pakai acuan muffin.. sebaik2nya letak paper-cup la kat dalam, lebih baik, cepat dan praktikal.. takut adunan melekat pulak if without paper-cup..


ataupun letak suma dalam loyang n kukus..


15. dah boleh start panaskan periuk untuk kukus.. we can use cara kukus macam dalam resipi ni.. ataupun periuk yang cam bertingkat dua tu.. both oso can, but if nak pakai periuk bertingkat, only use 1 tingkat jer.. if use cara kukus dalam resipi ni, make sure wap kukus {kalau periuk kukus dipanaskan terlebih dahulu} tak jatuh atas adunan yang dah ready nak dikukus tu yer..

16. aha.. kukus tu dengan api kuat selama 15 hingga 20 minit yer.. takyah la nak buka2 tudung periuk tu, biar jer.. siap 20 min, terus buka dan angkat..

17. sejukkan jer atas meja di suhu bilik sebelum serve.. gamba yang dah siap tadi leh refer balik kat atas yer..


dis time, tak berapa banyak la tips yang boleh di-share.. antara yang penting..

1. untuk memukul adunan, kita perlulah menggunakan pemukul jenis ni..


memang untuk bagi pukul sampai kembang la gitu.. u can see the difference macam untuk uli adunan yang memang bagi sebati cam untuk donat tu di sini.. see, jenis lain2..

2. as informed earlier, we can use 4 choices of milk for our recipe kan?? hmm.. susu segar is a bit costly n tawar.. takut cepat rosak kalau dah buka.. maybe masih elok dalam masa 3-4 hari after open kot, so kalau nak buat apape dalam masa terdekat tu molek sangat la tu.. susu cair pulak lebih murah dan manis.. if u use dis, u can reduce sukatan gula dalam resipi.. santan/coconut milk.. i tak try, but from recipe here cakap apam/kek tu akan lebih moisture/gebu gitu.. untuk susu tepung yang dibancuh, sorry.. unable to explain more sebab never use in recipes.. furthermore, i pun tak minum susu tepung, huhuu..

3. sepatutnya, bahulu ni akan kembang n smile seperti dalam resipi ni.. but so far, belum jadik lagi la.. maybe soon will smile to me kot??

4. untuk menjimatkan masa dan kos {bila mengukus pakai gas, kan??}, we can pour everything dalam loyang n masak sekali harung terus.. senang keje.. nanti bila menghidang, potong kecik2 jer {oh, lazy betul}.. kalau nak buat jugak individual bekas kecik2, banyak keje sket la.. kalau tak cukup acuan kecik2, u have to rotate n consume time sket sebab nak topap for new ones.. but apaper pun, just depend to ur choices.. if u know my style, everything nak buat simple nak bagi senang masak n senang makan jer.. hehe..

5. lagi satu.. apam yang menggunakan resipi ni, sangat2 la lembut texture nyer.. even though ditinggalkan semalaman pun, texture masih macam baru pas kuar dari oven..

dat's all from me now.. if i am able to upload summore, sementara sebelum start keje baru nanti.. or ter-ober rajen nak make another post on recipes, yes i will do soon..

why don't u give it a try.. maybe to impress sumbody special ke?? hoho..

my special thanx is dedicated to cik dayang from teratak dayang for the recipe.. keep up the best recipes all the way.. ^_^

to ayep: rasa apam ni same ngan apam batik yang mak selalu buat masa kita kecik2 dulu.. ala, yang ader air soda kita beli kat kedai dekat kampung kat meru tu.. cuma yang ni takder air soda tu n lebih gebu n lembut n tak keras kejung la pas ditinggalkan lelama..

2 comments:

bujang sudin said...

alah mane la nak carik emulsifier, ovalette tuh kat sini long? ish3

akak eskrem said...

nanti jap..

eh, kat sane takder kedai barang2 kek yer?? camner buat kek selama ni, takkan takder kot..

hmm.. nanti nak figure out dulu what to use kalau takde ovalette.. nanti roger kat fesbuk, hoho..