Pages

Saturday, May 29, 2010

apple muffin

dis time nak bagi resipi apple muffin plak.. it's quite simple, nice n easy to be done.. dengan adernyer suma bahan2 dan peralatan, tak sampai sejam pun dah ready untuk dimasak.. hehe..

first n foremost, macam biasa.. kene bagi kredit dulu for the source.. we've been using dis all dis while.. sangat bermanfaat la yer.. tenkiu chef wan.. ^_^


with small cost n u will able to try out up to 35 recipes from dis book yer.. cuba la cari buku ni kat mph.. u can buy it for rm 9.90 jer.. murah kan?? hehe.. ader beberapa dalam series ni.. ader jugak yang original form iaitu in english.. but dis recipe memang from chef wan yang popular tu key.. chef wan bapak kepada serina tu yer.. hoho.. tips paling penting, dis book dalam bahasa melayu yer.. senang nak faham n apply.. tu yang paling mahal tu.. susah nak jumpa buku masak yang berkualiti tapi dalam bahasa melayu.. hoho..

promote sket, as always.. biasa la tu.. tak sah kalau dalam blog ni takder sesi mem-promote.. hoho..

with sum adjustment here n there, my apple muffin ni dah di-otter-kan by my mum to reduce the degree of the sweetness.. when it comes to my part, i already terer sket2 adjust lagi for the cost reduction.. for those yang follow dis blog, memang tau sudah la my style.. how i always try to use the basic ingredients dengan kos yang rendah to make the most quality result..

enough dengan membebel2.. kita menyambung dengan the recipe part already yer.. oh yer, mungkin tips akan di-include skali harung.. so maybe takder separate title for tips.. huhu..


bahan2:

1 1/4 {satu suku} cawan tepung gandum
1 sudu kecik baking soda
1/2 {setengah} sudu kecik serbuk kulit kayu manis
1 bijik telur {saiz A @ AA}
3/4 {tiga suku} cawan gula
125 ml minyak masak
1 1/2 {satu setengah} sudu kecik esen vanilla
3 bijik epal hijau
1 sudu kecik garam


cara2:

1. paling utama sebelum start everything, kita kupas dan dadukan epal yang 3 bijik ni.. we have to do dis first sebab dis process took the longest time of all.. bagi yang tak expert dalam memotong2 buah dengan cepat seperti i ni, memang la lama sangat di-spend time untuk menyiapkan epal yang dipotong dadu ni.. so, dis part shud do the earliest of all untuk menjimatkan masa seterusnya untuk bake apple muffin ni yer..

biasanya for baking purpose atau untuk masak2 ni, we will use epal hijau.. epal merah is sweet already.. epal hijau is a bit sour.. but usually apple type yang menjadi pilihan will be the granny smith.. senang nak cari, rangup jugak kot.. not sure la the main purpose kenapa.. will search for that later yer..

oh yer, gamba takder untuk part potong2 ni.. tapi hasil potongan tu nanti ada dalam gamba2 seterusnya.. so nanti boleh refer la yer.. pastikan dadu2 tu kecik2 la yer.. ader plak yang tercekik kang makan muffin.. hehe..

2. after siap mendadu.. pi amik 1 cawan untuk dijadikan sukatan bagi recipe ni.. tak kesah sebenarnya nak pakai which type of cawan.. tapi jangan la pakai mug plak.. i'm using an arcoroc bunga biru ni sebagai sukatan..


so untuk setiap bahan yang perlu digunakan cawan sebagai sukatan, we have to use the same type of cawan la.. sebab, the kandungan ialah sama la lebih kurang.. if we use the different types of cawan, then kandungan tu tak sama.. maybe yang dis one 1 cawan ialah 200 gram.. but the other cawan ialah 240 gram.. so cam dah lari kan.. tu yang kita nak elakkan tu..

3. amik mixing bowl untuk start sesi2 memukul ni.. masukkan gula dan telur ke dalam mixing bowl.. boleh la start memukul..


tapi kene pastikan pemukul tu mencecah ke dasar mixing bowl.. kalau pemukul tu sampai sipi2 jer, we have to lift up the mixing bowl supaya dapat dipukul sehingga sebati.. i tried before n bahan2 untuk 1 adunan sangat sedikit n merisaukan kalau small things like dis di-ignore-kan.. so better watch out n keep reminded yer..

4. telur dan gula ni dipukul sehingga sebati as informed tadi.. pukul selama beberapa minit, maybe like 5 minutes n stop.. angkat pemukul n u have to feel it with ur finger to make sure dat gula tu tak berketul lagi dalam adunan.. means if u feel it, the texture is smooth atau licin.. kalau masih belum smooth, boleh la sambung memukul.. tapi kalau dah smooth pun, u sambung pukul sekejap n masukkan minyak ke dalam adunan..


see, i masukkan minyak sementara masih memukul.. dis akan menyebatikan adunan sebelum u stop tak lama after dis..

5. after masukkan minyak, u have to masukkan esen vanilla inside the adunan yang sedang dipukul tadi.. as i'm running out of stock for the esen vanilla, i change dis to parutan epal inside..


i sagat sebijik epal n masukkan the the whole sebijik yang telah disagat untuk menggantikan rasa esen vanilla tadi.. but dis step take time sket la.. kalau in a rush, jangan buang masa di sini.. boleh pakai esen vanilla straight yer.. i letak dis pun sebab nak bagi feeling epal tu lebih sket, hehe.. takder keje n banyak masa la katakan.. hoho..

selepas agak2 sebati sudah the adunan, u can stop the mixture n biar dulu sementara menyiapkan the 2nd part of the ingredient for dis apple muffin yer..


6. dalam 1 bekas lain {i use bekas aiskrim}, ayak tepung dulu..


7. masukkan baking soda ke dalam tepung yang diayak tadi..


baking soda ni jangan terlebih2 yer.. sumone with sensitive receptor boleh terasa kalau baking soda ni terlebih daripada yang sepatutnya.. maybe rasa sedikit kelat kot.. i dunno la, but my mum able to detect kalau kes2 terlebih ni.. huhu..

8. seterusnya, masukkan serbuk kulit kayu manis @ cinnamon ke dalam tepung tadi..


we can find dis serbuk kat baking shop yer.. di kedai2 peralatan membuat kek.. tak perlu la bersusah payah memarut sendiri kulit kayu manis yang keras tu.. buang masa dan tenaga.. we shud save it for other important things in life, key.. hehe..

9. last but not least, masukkan garam..


garam ni, kalau tak letak pun takper.. tak efek sangat pun kat rasa muffin tu nanti.. nak letak pun boleh.. i've done both ways..

10. kacau2 dengan sudu supaya all over ada mengandungi bahan2 yang sedikit yang ditambah2 tadi.. selepas siap menyebatikan, boleh la campuran tepung ni dimasukkan ke dalam mixing bowl yang dah ready tadi..


oh yer, another option to add 6,7,8,9 ni ialah masukkan terus suma skali ke dalam mixing bowl.. menjimatkan bekas untuk dibasuh la yer.. senang, tak bersepah2 sana sini.. hoho..

11. selepas masukkan 10, kacau hingga sebati dengan menggunakan spatula..


we don't have to use mixer at dis point, sebab masukkan tepung is kinda the last part untuk adunan kosong.. if u use mixer, takut over mix plak.. i'm afraid jadik lain plak.. alah, no fuss pun masukkan 10 ni.. tapi pastikan tak berketul2 plak la hasilnya nanti yer..

12. pas siap 11 tadi, we can add epal yang didadu di 1 tadi ke dalam 11..


kacau all over la supaya suma epal diselaputi oleh adunan.. as informed earlier, we can use telur saiz A atau AA untuk adunan ni kan.. if we're using A-size egg, the result will be like dis.. macam kering sket.. u will see cam epal tu balut sket jer ngan adunan.. macam tak berair sangat adunan tu yang tinggal after all the apple disalut.. tapi hasil memang cantik, tak dinafikan..


tapi kalau AA-size plak, result seperti ni.. tengok, macam ader berair sket adunan tu.. besides apple, ader cam ala2 kuah sket kat dalam mangkuk muffin tu kan??


13. masukkan adunan ke dalam tray muffin yang dah diletak paper cup nyer.. jangan over load sangat, nanti muffin kembang sangat, melimpah plak.. nanti tak cantik plak.. cam gamba2 kat 12 ni la lebih kurang.. nanti just nice jer hasilnyer.. lagi satu, pastikan paper cup tu saiz lebih kurang dengan tray yer.. kalau tak, the muffin tak terbentuk dengan cantik.. another thing, baking muffin memang kene pakai tray muffin yang berlubang2 ni yer.. kalau tak, maybe it will not form dalam bentuk muffin.. manela tau, mungkin ter-leper ker.. haru nanti.. hoho..

14. bake selama 30 minit.. pastikan oven dipanaskan terlebih dahulu sebelum masukkan tray muffin.. kalau tak, the time length will increase.. mungkin sehingga 45 minit sebab nak warm up dulu oven tu..

15. ni hasil nyer selepas bake tu..


must be keperang-perangan yer.. the texture will be baked {bukan garing, tapi rasa yang dibakar dalam oven la} in the outside.. while in the inside plak, rasa lembut.. it shud not be garing inside sebab epal dalam tu dah basah, so rasa moist.. haa, gitu la words nyer.. adeh, penat memikir.. adoi..

hasil ni untuk AA-size egg nyer yer.. yang A-size tu, terlupa yang amat nak amik gamba.. but nicer than dis absolutely.. huhu..

hmm.. another tips yang leh tahan penting nyer jugak.. A-size type menghasilkan 16 bijik muffin.. while AA-size type menghasilkan 19 bijik.. so u can see dat jenis telur efek on the amount of muffins yang dihasilkan later.. hoho..

for now, sampai sini jer la kot.. too tired to create a post during weekdays.. too many things to do in the weekend n distract my focus on updating my blog.. hoho..

will try to update more often or buat post dulu to be posted later.. happy trying.. ^_^

0 comments: