Pages

Sunday, April 11, 2010

mini-krapfen @ berliner @ donat german

my latest interest ni tak lama kot.. mungkin la?? huhu..

i hardly cook, tapi baking is normal since kid lagi.. but usually, baking ni, for me {only} is done due to the special occasion beneath la.. kalau mak n ayep, for their bisnes.. but if for me, i can only do 1-time jer.. kalau repeat dalam masa terdekat, sure salah satu will go wrong.. either the process or the result..

time2 rajen ni, buat la apape pun.. ok la tu kot.. hoho..

straight to the point..

i got a request by cikpah to teach on how to do.. ade ke dia panggil ni donat naz* {changed as per comment from mami} sebab german?? hoho.. so, as quick reference, i list down the ingredients n steps on how di sini la..

another thing, i inspired from mamak dan mami for their berliner.. come check-it-out at their blog {in my blog list} for a lot2 tempting food yang kecur air liuq dibuatnyer.. wokeh~~

emm.. n mungkin cikjat pulak yang pening dengan ke-huru-hara-an blog ni.. hoho..

as informed, the ingredients dah di-otter2 sedikit using less quantity in order to maximize the quality.. haha..

bahan2 ialah untuk 1 adunan, tapi gamba suma untuk 2 adunan.. hoho.. steps ditunjukkan dalam bentuk gamba untuk memudahkan pemahaman dan menyenangkan flow on which n which to do first.. kalau takder mixer pun takpe.. u can always use the manual way to do that yer..

bahan2:

500 gram tepung gandum
20 gram fresh yeast {bukan mauri-pan yer}
50 gram gula
250 ml susu segar
2 bijik telur kuning {saiz/gred A}
50 gram butter
1 sudu kecik garam

cara2:

memula sekali, cairkan butter.. biarkan suam2 atau pada suhu bilik pun takpe..


next, panaskan susu dan biarkan suam2 atau pada suhu bilik jugak..


ayak tepung ke dalam big mixing bowl dan buat lubang di tengah2 yer.. camni.. tapi kalau nak tengok hasil, nanti check-out later nyer pix..


selepas buat lubang tu, masukkan 1 sudu gula dan fresh yeast {refer gamba bawah} ke dalam lubang tadi..


tuang susu ke dalam lubang dan kacau sket di dalam tu, tapi jangan efek kat tepung yer..

ha.. gini la.. takpe kalau kita nampak yeast tu menggumpal2 kat dalam tu.. biar jer.. tapi betul la tu step nyer sudaa.. then kita tutup mixing bowl tu dengan towel n biarkan selama 15 minit..

sementara menunggu 15 minit ni, we have to prepare dalam another bekas untuk dimasukkan ke dalam adunan tadi..

dalam 1 bekas, masukkan gula {yang selebihnya tadi} dan garam..


dan kuning telur..


dan butter.. boleh kacau sekali dalam 1 bekas la ni 4 bahan2 yang disebutkan sebelum ke next step.. macam dalam gamba ni..


selepas 15 minit menunggu yeast tu naik {sambungan step di atas tadi}.. kita masukkan campuran 4 bahan yang disediakan during the interval tu yer..


then, kita boleh la menguli adunan ni yer.. i use the mixer to uli sebab tak larat pakai tangan, hehe..


kalau pas uli masih melekat2 lagi, boleh tambah tepung secara agak2 la yer..


takder sukatan yang tetap pun, cuma uli sehingga tidak melekat lagi.. bila kita pegang dengan jari pun tak melekat dah yer..


tutup bowl dengan towel dan biarkan selama 30 minit atau sehingga adunan kembang/naik jadik double..


selepas setengah jam, boleh la me-roll adunan sedikit2 untuk ditekap menjadi bentuk donat.. eh, ini kalau nak buat bentuk donat malaysia la.. kalau nak tengok bentuk donat german, kene tengok kat blog mamak dan mami..


yang ni seloyang berbentuk donat malaysia.. nanti buat lubang sejurus sebelum goreng.. dah naik/kembang gitu..


yang ni plak, donat berintikan jem.. ala2 buat sup bunjut gitu..


both dah siap untuk digoreng.. goreng cam biasa la yer.. tak tunjuk sini la..

hidangan pun dah siap.. ada 2 jenis la yang jadik model untuk resipi ni..


boleh la mencuba yer.. lembut, gebu2 gitu..

oh yer.. as for reminder, donat ni leh dimakan dengan gula halus tu..


ataupun diletak jem di dalam samada sebelum atau selepas digoreng.. up to the creativity n demand la camtu.. hoho..

meh tunjuk sket, gamba ni masa 1st try buat ritu..


yang ni plak for my 3rd try.. buat donat cam hari2 plak, adoi..


improving.. haha..

untuk 2 adunan, estimate for dis size is we managed to get 40 buns suma skali.. puas makan donat pas ala2 kempunan ritu.. huhu..


another tips yang berguna jugak la.. sebaik2 nyer kita tabur tepung sket2 masa nak menggelek tepung tu sebelum membentuk doh menjadi bentuk bulat.. dis untuk bagi dia gebu2 gitu..

as referred to the above pic, donat tu takde la besar sangat saiznyer.. tapi pas dibiarkan dalam setengah jam lagi pas dibentukkan bulat tu, donat jadik lagi kembang n gebu.. oh yer, bila tabur tepung tu, nampak cantik la hasilnyer nanti yer..

emm.. sekali lagi diingatkan kepada yang nak mencuba tapi stail german punya, please visit to blog mamak dan mami in my blog list sebelah kanan in updating them ni..

next time lah yer, for any upcoming recipes.. perhaps, akan try another2 recipes lagi mungkin dalam masa terdekat..

hidangan amat sesuai untuk minum petang, breakfast atau sekadar jadik side appetizers masa menjamu tetamu makan2..

sehingga bertemu lagi.. selamat makan..

3 comments:

mami said...

haha..bab naz* tu shhhh..pelan2 sikit sebut, org german sensitip bab tuh..hehe..

alhamdulillah menjadi donut tu...rajinnya gentel donat taruk isi sebelum goreng...good idea gak tu..

akak eskrem said...

hehe.. oops, tukar sket bab naz* tu.. hehe..

cam malas pulak rasenyer nak membelah2 donat tu pas siap.. rasa tak sabar nak ngap jer pas goreng.. tu yang masukkan isi siap2.. keje orang malas kan.. hehe..

by the way, tq sudi singgah.. ^_^

akak eskrem said...

oh mami.. komen mami ritu terhilang la.. taktau nape.. mungkin sebab ader update sket kat post ni kot.. sori2... T_T