Pages

Saturday, August 28, 2010

cookies ala famous amos

cam dah lama plak tak update with recipes.. hoho..

wokey lah..

sempena kita nak beraya ni yang tinggal berapa hari jer lagi ni, meh la sesama prepare kuih raya home-made version yang sedap n menyihatkan untuk body dan poket.. meh2..


dis is the packed outcome yang ready to be distributed to the colleagues la.. buat sket untuk jenny n ms lim ritu.. tapi bukan sempena raya ni la.. sajer la kot, terlebih rajen plak di hujung minggu.. hoho..

browsed thru the net n found the so-called original 2-50 bucks of famous amos cookies' recipe bought.. dunno la, ader orang kata sajer2 tulis jer dalam forwarded email ni.. leh cek-kid-daut sini.. it's 250 bucks-lah yang kononnyer misunderstood tu..

takmo buang masa.. kita straight to the recipe key.. as always, tips included straight la yer, if have la..

bahan2:

1 cawan butter
1 1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung jagung
1 sudu kecik baking soda @ soda bikarbonat
3/4 cawan gula pasir
1/2 cawan gula perang {brown sugar}
2 cawan oat
1 cawan chocolate chips
cooking chocolate diparut
2 biji telur
1 sudu kecik baking powder


cara:

1. first sekali, sukat gula pasir.. panduan penggunaan cawan sebagai medium sukatan boleh direfer sini, key..


2. then, sukat gula perang.. alah, terbalik plak upload gamba ni.. automatik la sendiri.. tapi leh paham la kan, huhu..


3. sukat butter.. eh, takder plak panduan penggunaan butter.. kita pakai salted butter la yer.. contohnyer butterlite yang murah sket daripada buttercup.. so disebabkan kita pakai salted butter, tak perlu la kita tambah garam later plak dalam recipe ni key..


4. all the three items tadi masukkan dalam ur large mixing bowl macam ni..


5. korang mix-kan yer.. pakai dis type of pemukul..


kalau agak2 pemukul tu tak sampai ke dasar bowl, angkat sket bowl n teruskan mix sampai agak2 gula perang n gula pasir ni dah halus.. yang ni, kena rasa sendiri dengan jari tau.. takleh main agak2 jer.. tak jadik nanti.. hoho..


sila pukul-memukul nyer session nih.. lagi sekali, gamba ni oto yer, upload n salah orientation gini.. huhu..


dis is what we call halus gitu.. wajib rasa ngan jari, gulanyer dah tak rasa berketul.. hoho..

6. seterusnya, masukkan telur yer..

kita pukul sampai jadik gini.. smooth kan??


uuuu, drooling over.. haha.. lagi sekali salah orientation, huhu..

7. actually step ni dibuat sementara menunggu adunan smooth selepas masuk telur tadi.. kita sukat tepung gandum..


8. sukat jugak tepung jagung yer..


rasanyer korang leh tengok the difference of texture of these 2 tepung ni.. tepung jagung cam licin sket kot..

9. masukkan dua2 jenis tepung ke dalam adunan yang masih dok dalam ur large mixing bowl tadi..


mix atau sambung pukul lagi yer..


sampai jadik begini.. oh sedapnyer.. ish, padahal tengok adunan jer baru.. haha..

10. sukat oat plak..


oat ni nak blender pun boleh, tak blender pun boleh.. kalau tak blender tu cam senang keje sket kot.. haha..

11. sukat baking powder..


12. sukat baking soda..


oat, baking powder n baking soda ni.. masukkan ketiga2nyer dalam adunan tadi.. tapi tak perlu pukul dengan mixer yer.. amik spatula besar dan godek2 ngan kekuatan tangan sendiri.. alah, cam la kene pakai tenaga cam nak angkat berat.. ehehe..


another one, salah orientation yang taktau nak adjust camner dah.. ni hasil selepas digodek2 ngan spatula tadi ha..

13. sukat chocolate chip yang nak dimasukkan ke dalam adunan ni yer..


tak perlu mixer-kan, pakai spatula jer nak mix all over.. nak letak more than dis pun takder masalah.. lagi sedap n bertambah manis la nanti.. dis is for bajet purpose.. hoho.. lagi satu bab health la.. sebab kita kurangkan manis dalam makanan kan?? hoho..

step ni mungkin meng-kaler-kan adunan kita menjadi coklat.. gamba adunan leh refer di step 14 nanti..

14. selepas step 13, letak aside dulu adunan tu sementara kita nak memarut cooking chocolate yer.. step ni takder gamba la.. i'm too bz with step 12 while mak tolong parut cooking chocolate.. tangan ni tak dan plak nak capai my w980 nak amik gamba.. huhu..

masukkan parutan cooking chocolate ni dalam adunan.. ala2 kaler milo plak.. tapi ni cooking chocolate.. we can buy them from the bakery shop yang supply barang2 buat kek yer..


mix ngan spatula.. once dah kuarkan mixing bowl dari set mixer tu, memang kita akan pakai spatula jer dalam urusan mencampuraduk barang2 dalam mixing bowl ni.. ingat tu.. hoho..

cooking chocolate ni tak perlu banyak sangat.. memang tak measure pun berapa gram.. tapi dis parutan cooking chocolate sebenarnya nak bagi kaler kepada cookies kita nanti.. kalau takmo gelap sangat, takyah banyak la parutan ni.. tapi kalau gelap sangat, cam tak nice la plak.. kalau takder cooking chocolate ni, rasanyer cookies tu berkaler butter la kot.. kuning2 gitu jer.. nanti takleh jadik ala famous amos, hoho..

14. adunan pun dah siap.. sekarang masa untuk baking..


we put dis dalam tray muffin sebab nak retain it from spread all over.. my first attempt dulu menyebabkan cookies kembang besar sangat n bercantum2 ngan kawan2nyer dalam 1 loyang.. next thing dat we did, terpaksa pisahkan plak ngan pisau.. oh, mungkin sebab butter terlebih kot.. dat one pun kene watch-out jugak.. huhu..

lagi satu gamba lah.. another tray of them..


dis both trays, dah ready untuk dimasukkan dalam oven.. biar jer bentuk macam ni.. tak perlu nak leper2kan plak.. they will leper sendiri bila dah bake dalam oven nanti..

oh yer.. another pesanan untuk prepare dis for baking ni.. just use sudu kecik atau camca teh untuk masukkan ke dalam muffin tray ni.. sebab kita pun nak saiz tu comel kecik2 jer cam famous amos tu.. saiz yang kecik dan leper ni membolehkan cookies ni cepat masak.. takder la separuh tray ni dah rangup baked n yang lain masih tak masak2.. dis another factor menyebabkan kene bagi dia leper tu..

lagi satu reason bagi yang pemalas nak kunyah like me, senang nak masuk mulut nak ngap la.. hoho..

15. aha!!


dah masak pun cookies kita yang dok dalam tray muffin ni.. cuba tengok.. daripada bentuk ala2 sejemput using sudu kecik tu, dah jadik leper bersaiz dasar muffin.. cam saiz 20 sen to 50 sen gitu, so nice n cute.. dis tak begitu kembang lah.. see, dia tak memenuhi dasar tray pun.. sendiri mau ingat jer.. haha.. just nice..

no need la nak spread butter before masuk adunan tadi ataupun pas mengulang2 bakar cookies dalam tray yang sama tu.. sebabnya adunan tadi mengandungi butter kan?? the butter will make them tak melekat kat tray ni..

cuma nyer, pas bakar 1st time 20 minit while the rest 15 minit per tray tu.. pastikan diorang dah cool down dulu before pindahkan dalam another bekas untuk simpanan plak..


they're like fragile jugak la.. dah masak after dat 15 minit, tapi masih lembut bila dipegang.. tu yang kene bagi sejuk sket, bagi diorang keras dulu baru stat sesi memindah2 ni..

hohohoho.. finally, they are ready to be ate.. haha.. takkan berenti mengunyah bila dah stat munching dis cookies..

leh la try2 dis recipe for preparing kuih raya dis year.. will be a great snack jugak masa musim tak raya untuk jadik peneman tengok movies kat astro.. another one, kalau nak menambat hati cik abang atau family nyer pun, great idea ni..

dis is a simple recipe instead.. cuma kalau 1st time, leceh jugak la.. ngan step yang macam banyak written kat atas ngan gamba every step lagi.. orang banyak time la ni konon buat camni.. hoho..

guess dat 1 adunan menjadikan kinda 100 lebih outputnya ni.. diorang kecik2 kan.. rasanya cam 10 kali kot baking dat time.. 10 kali la around kuar masuk tray dalam oven.. haha..

so girls, leh la hands-on on dis recipe.. guys pun leh jugak.. tak susah mane la..

lastly, credit for my sources for recipe ni.. yang english version, get from here.. while yang melayu plak dari sini.. thanks a lot y'all..

cookies sesuai dimakan whatever ways that u're like.. nak buat cara makan oreo pun boleh.. nak makan rushing2 dalam tren nak pi keje pun okey.. santai2 depan tv sambil watch romantic movies oso can lah..

so til then, have fun with dis cookies.. heeee..

2 comments:

Anonymous said...

salam,

nk tny skt, part mule2 tu, kalo gaul ngan senduk je x pakai mixer blh ke? or gaul pakai tangan blh x? pastu nk bakar suhu brp?

akak eskrem said...

wsalam..

nak tanyer banyak pun boleh.. takder hal punya lah..

part mula2 tu kene pakai mixer.. sebab nanti nak pukul gula sampai halus..

bila masuk telur pun gitu jugak.. bagi adunan halus n sebati, baru leh stop pakai mixer..

once dah masuk tepung, kita dah boleh pakai spatula atau senduk nak bagi sebati tak perlu mixer dah..

bab bakar2 ni pulak, saya pakai 150 celcius dengan api atas bawah..

ekcelli, untuk suma resepi saya yang melibatkan pembakaran oven gini lah.. tak tukar pun kat oven tu..


kalau ader kemusykilan lagi, leh drop komen nanti yer.. takder masalah..

selamat mencuba!!